Aioli
Antal: Ca. 350 g
Aioli er en klassiker i det sydeuropæiske køkken, og rigtig mange steder i Spanien serveres der aioli sammen med tapas. Aioli kan dog - ligesom almindelig mayonnaise - fungere upåklageligt både sammen salt og sprød mad som pomfritter, såvel som det er lækkert at smøre brød med aioli.
Vores bedste råd til en vellykket aioli er at huske, at æggeblommerne skal have stuetemperatur - tag dem ud i god tid, inden at du begynder at lave aiolien.
DU SKAL BRUGE
2 pasteuriserede æggeblommer
¼-½ tsk salt
1½ spsk citronsaft eller hvidvinseddike
2 dl jomfruolivenolie
1 dl oliven- eller majsolie
1-2 fed hvidløg, pressede
SÅDAN GØR DU
Vigtigst af alt, når du skal lave mayonnaise, er, at både æggeblomme og olie har stuetemperatur, ellers vil det skille.
Rør æggeblomme med salt, peber, citronsaft og eventuelt dijonsennep.
Under kraftig omrøring med piskeris tilsættes olie, først en teskefuld ad gangen, herefter under fortsat omrøring tilsættes resten af olien i en tynd stråle.
Tip!
Bliver aiolien for stiv inden al olien er tilsat, kan du tilsættes et par dråber vand.