Opbevaring af æg
'Bedst før'-dato
På æggebakken vil der altid fremgå en "bedst før"-dato. Såfremt æggene er opbevaret korrekt, vil 'bedst før'-datoen være en indikation af, hvor friske æggene er. I mange tilfælde er æg også gode efter denne dato.
Temperatur
Dansk lovgivning kræver, at æg maksimalt opbevares ved 12 °C. Vi anbefaler, at du opbevarer dine æg i køleskabet på cirka 5 °C, maksimalt 12 °C. På denne måde holder æggene længere. Vi opbevarer æggene ved maksimalt 12 °C hele vejen fra landmand, under transport, på pakkeriet og til, at det ender i køledisken.
Opbevaring af æg i køleskabet
Det anbefales at opbevare æg i køleskabet, så æggets friskhed bevares i hele holdbarhedsperioden. Æg bør opbevares i bakken, så de beskyttes mod risiko for smitte med bakterier fra andre fødevarer. Det er altid en god ide at holde en god køkkenhygiejne, da der kan være bakterier på overfladen af æg.
Det anbefales at opbevare æg i køleskabet, så æggets friskhed bevares i hele holdbarhedsperioden. Æg bør opbevares i bakken, så de beskyttes mod risiko for smitte med bakterier fra andre fødevarer. Det er altid en god ide at holde en god køkkenhygiejne, da der kan være bakterier på overfladen af æg.
Opbevar i æggebakken
Æggebakken er det sikreste sted at opbevare æg i. En æggebakke vil i Danmark enten være en pulpbakke, lavet af genavendt papir og pap, eller en R-Pet plastikbakke. Æggebakken er med til at sikre, at æggene ikke går i stykker. Æggebakken bidrager ligeledes til, at æggene ikke optager smag og duft fra andre fødevarer gennem æggeskallen. Æggeskallen har tusindvis af små porer, som absorberer luft og smag, men når æggene er i æggebakken, beskytter denne æggene imod at optage smag.
Opbevar hårdkogte æg i plastikbeholder
Hårdkogte æg kan opbevares i køleskabet op til en uge efter kogning - uanset om de har skal eller er pillede - såfremt de opbevares korrekt i en tillukket plastikbeholder. På denne måde optager de ikke smag fra andre fødevarer i køleskabet.
Nedfrysning af æggeprodukter
Pasteuriserede helæg og æggehvider kan nedfryses. Æggeblommer anbefaler vi ikke at nedfryse, da de bliver meget viskøse.
De pasteuriserede ægprodukter bør optøs i køleskabet og anvendes med det samme, når de er tøet. Frosne, pasteuriserede helæg og æggehvider kan eksempelvis anvendes til bagning, når de er tøet. Æggehvider kan ligeledes fryses ned som isterninger og anvendes i smoothies.
De pasteuriserede ægprodukter bør optøs i køleskabet og anvendes med det samme, når de er tøet. Frosne, pasteuriserede helæg og æggehvider kan eksempelvis anvendes til bagning, når de er tøet. Æggehvider kan ligeledes fryses ned som isterninger og anvendes i smoothies.
Ofte god efter
Æg vil, såfremt de er opbevaret korrekt, ofte være gode efter 'bedst før'-datoen er passeret. Du kan let selv teste, om ægget stadig er friskt efter denne dato ved at bruge et af disse tip!
Tip 1: Ryst ægget.
Kan du høre det skvulpe?
Hvis ja - smid ægget ud.
Hvis nej - anvend ægget.
Tip 2: Test om ægget flyder
Fyld et glas med koldt vand. Læg ægget i. Flyder ægget i vandet?
Hvis ja - smid ægget ud.
Hvis nej - anvend ægget.
Tip 3: Kig på og lugt til ægget.
Slå ægget ud. Flyder æggehviden ud og lugter ægget?
Hvis ja - smid ægget ud.
Hvis nej - anvend ægget.