Æbleskiver
Antal: 25-30 stk.
Glögg og æbleskiver er en fast del af vi danskeres juletraditioner, og særligt æbleskiver har været det i flere århundreder. I starten var æbleskiver stykker af æble dyppet i dej, der blev stegt direkte på en pande som små runde skiver. Den tradition er vi dog lidt vokset fra mange steder i Danmark. Allerede i 1800-tallet begyndte man nemlig at stege æbleskiver i den klassiske pande, vi kender i dag. Og tradition har holdt ved, må vi konstatere... Vi giver dig derfor vores opskrift på hjemmelavede æbleskiver - juleklassikeren over dem alle.
DU SKAL BRUGE
4 DAVA S æg eller 3 DAVA M/L æg
300 g hvedemel
4 dl kærnemælk (tilføj mere, hvis dejen er for tør)
3 tsk rørsukker
0,5 tsk DAVA salt
2,5 tsk kardemomme (kan udelades)
1 tsk DAVA bagepulver
1 tsk DAVA natron
1 tsk DAVA vaniljesukker
Skallen fra 1 økologisk citron (og en spsk. saft, hvis du er vild med citronsmag)
40 g smeltet smør (svarer til ca. tre spsk)
Smør til stegning
Tilbehør
Marmelade
Flormelis eller sukker
SÅDAN GØR DU
Skil æggene således æggeblommer og æggehvider er i hver deres skål.
Smelt de 40 g smør. Stil til side.
Bland de tørre ingredienser (mel, salt, rørsukker, vaniljesukker, kardemomme, bagepulver og natron) og revet citronskal i en skål.
Bland æggeblommer, smeltet smør og kærnemælk sammen i en skål. Rør massen forsigtigt rundt med de tørre ingredienser til, at dejen er ensformig.
Pisk æggehviderne stive. Vend dem forsigtigt i dejen.
Hæld den færdige dej op i et litermål og hæld op i æbleskivepanden derfra.
Opvarm æbleskivepanden til middelhøj varme. Kom lidt smør i hvert hul. Hullerne skal være lidt under halvt fyldte med dej (æbleskiverne hæver meget).
Vend æbleskiverne en kvart omgang, når de er ved at være stegte i bunden. Lad dem stege på denne side.
Når de er sprøde, vend dem, så de sidste sider "lukkes", og du får den lille kugle. Anvend eventuelt en strikkepind til at vende æbleskiverne.
Læg de færdige æbleskiver i et fad.
Tip!
Sæt æbleskiverne i ovnen ved 50 grader for at holde dem varme, indtil du er færdig med at stege æbleskiver og skal til at spise dem.