Vedrørende fund af PFAS i æg
DAVA Foods vil gøre opmærksom på, at:
- Den danske ægbranche og vores økologiske ægproducenter har besluttet at udfase brugen af fiskemel i foderet til de økologiske æglæggere, der leverer æg til DAVA Foods, indtil der er fuldt overblik over konsekvenserne ved brugen af fiskemel. Det sker ud fra et forsigtighedsprincip, så forbrugerne kan være helt trygge ved at købe økologiske æg. Vi hverken kan – eller vil – som virksomhed leve med tvivlen om, at det ikke er sundt og sikkert at spise æg.
- DAVA Foods har ingen analyser på, at der er forhøjet indhold af PFAS i vores æg, som overstiger de vedtagne grænseværdier. Vi vil iværksætte screeninger for at sikre, at der ikke sker en overskridelse af grænseværdierne fremadrettet. DAVA Foods forventer ikke at finde PFAS målinger over grænseværdierne.
- PFAS findes desværre over alt i vores omgivelser. Fødevarestyrelsen skriver: ”Fluorstoffer er vand-, fedt- og smudsafvisende, har brandhæmmende egenskaber og er eller har været anvendt i bl.a. fødevareemballage, maling, imprægnerings-, slip- og klæbemidler, tæpper, brandslukningsskum og kosmetik. Fluorstoffer kan findes som forurening i både animalske produkter, specielt fisk, og i grøntsager.” Fluorstoffer (PFAS) i fødevarer (foedevarestyrelsen.dk)
- Fødevarestyrelsen foretog i 2019 en screening af ni konsumægs flokke i Danmark uden at finde PFAS. Læs kontrolrapport.
- Der har kun været ét tilfælde af for højt indhold af PFAS i en kommerciel økologisk ægproduktion: Det var tilbage i november 2022. Dette drejede sig ikke om en af DAVA Foods’ producenter, og DAVA Foods havde heller ikke købt æg fra denne producent.
- Fiskemel anvendes i dag til fjerkræfoder til økologiske æglæggere i Danmark og flere andre EU-lande. Undersøgelser indikerer, at fiskemel kan indeholde PFAS. Er der i foderblandingerne anvendt fiskemel med store koncentrationer af PFAS, eller er der anvendt store mængder fiskemel, kan dette aflejres i ægget.
- Ved udfasning af fiskemel i foderet vil PFAS være halveret i hønens fremtidige æg efter 4-7 dage, da PFAS aflejres i ægget – ikke i hønen.
- Grænseværdierne for PFAS i fødevarer blev vedtaget af EU i juni 2022 og blev fuldt implementeret i medlemslandene i starten af 2023:
DAVA Foods og alle danske ægproducenter under brancheorganisationen Danske Æg stiller skrappe krav til fødevaresikkerhed. Der er en række faste screeninger hos ægproducenterne, eksempelvis for salmonella og dioxin, og på baggrund af lovgivningen fra EU og undersøgelsen fra DTU vil DAVA Foods nu også køre screeninger for PFAS på vores æg fremadrettet.
I DAVA Foods er fødevaresikkerhed den vigtigste prioritet for os, og vi følger alle retningslinjer fra Fødevarestyrelsen og EU i vores produktion og pakning af æg.
Hvad er PFAS? Risikovurdering af fluorstoffer Stofferne bioakkumuleres, er svært nedbrydelige og ophobes gennem fødekæden. Fluorstoffer kan være hormonforstyrrende, skade immunforsvaret (fx ved at reducere responset ved vaccination af børn), forøge kolesterolniveauet i blodet, skade leveren og reducere fødselsvægt. Kilde: Fluorstoffer (PFAS) i fødevarer (foedevarestyrelsen.dk) |
Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på info@davafoods.com.
Artikel og rapport fra DTU kan læses via dette link. Pressemeddelelsen fra vores brancheorganisation, Danske Æg, kan læses her.