
Semlor - svenske fastelavnsboller
Antal: 10-12 stk.
"Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, laver jeg ballade." Sådan lyder den klassiske fastelavnsmelodi, og vi må bare erkende, at vi er enige: Vi laver ballade, hvis vi ikke bliver serveret de svenske fastelavnsboller semlor. Nøøøj, hvor smager de bare fortræffeligt!
Semlor er meget lig de klassiske wienerdejs fastelavnsboller, som også skæres midt over og fyldes med creme og fløde. Forskellen er blot, at semlor laves af en almindelig gærdej. Det gør, at de er meget lette at lave, og man kan have selv familiens mindste med i køkkenet.
... Og så er det jo aldrig skidt at tilføje endnu en type fastelavnsboller til bage-repertoiret.


DU SKAL BRUGE
2 dl sødmælk
25 g gær
150 g marcipan
2 dl fløde
SÅDAN GØR DU
Dej
Smelt smørret ved lav varme. Tag smørret af varmen og lad det køle ned.
Lun mælken, så den bliver lillefingervarm. Smuldr gæren ud i mælken og rør rundt. Tilsæt det nedkølede smør og to æg i mælken og rør rundt.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland vaniljekornene med sukker, kardemomme og salt. Tilsæt disse til mælken og rør godt rundt.
Tilføj hvedemel gradvist og rør dejen sammen - enten på røremaskine eller ved en håndmikser i ca. 10 minutter. Dejen skal være blank og smidig.
Lad dejen hæve overdækket i ca. 1 time.
Beklæd en bageplade med bagepapir. Form 10-12 store runde boller og placér dem på bagepladen. Lad dem efterhæve i yderligere ca. 1 time.
Fyld