Schweizisk marengs
Hvis du laver den schweiziske marengs, får du en relativ stabil marengs. Ved den schweiziske marengs er der én arbejdsgang mere end ved den franske marengs, men den er ikke helt så avanceret som den italienske marengs. Så ved at lave den schweiziske marengs får man en kombination af de to andre typer marengs.
Når du skal lave schweizisk marengs, kommes æggehvider og sukker i en skål, som placeres over et vandbad. Æggehvider og sukker piskes med en håndmixer ved medium hastighed i 10-15 minutter, indtil den har fået en hvid blank farve og en luftig konsistens.
Du kan også farve din schweizisk marengs. Hvis du bruger pulver, vender du det i efter marengsen er pisket. Hvis du bruger frugtfarve, skal det i samtidig med, at marengsen piskes over vandbadet.
Schweizisk mareng kan bruges til:
Schweizisk marengs kan bruges til stort set alle typer af bagværk og desserter. Den schweiziske marengs er oplagt at bruge til topping eller pyntning af kager, hvor kagen skal spises indenfor et par timer eller marengsen skal brændes med en gasbrænder, f.eks. ved en citrontærte. Hvis schweizisk marengs skal sidde i for mange timer, kan den godt blive lidt tør i kanten, men den vil holde formen fint – modsat fransk marengs.
Den schweiziske marengs kan også anvendes til at bage med, f.eks. kyskager. Her er det vigtigt, at man bager ved lav varme og over længere tid, idet man opnår det bedste resultat med farve og konsistens af marengsen. Kyskagerne skal bages ved omkring 100 grader i ca. 3 timer, alt afhængig af størrelse og ovn. Undlad at åben ovnen undervejs i bagningen, da marengsen kan risikere at falde sammen ved temperaturudsving.