Livskraft
Livskraft æg er rige på E-vitamin og selen samt kilde til D-vitamin
Livskraft æg er lagt af danske høner, hvis foder har en anderledes vitaminsammensætning, da foderet er beriget med mineralet selen og vitaminerne D3 og E. Når hønen spiser foderet, optager den nok selen, D-vitamin og E-vitamin til at dække eget behov. Det overskydende afgives til ægget, hvilket gør Livskraft æg rige på E-vitamin og selen samt kilde til D-vitamin. Læs mere om den unikke fodersammensætning i Livskraft nedenfor.
Næringsindhold pr. 100 g | Dagligt referenceindtag | |
Vitamin B2, riboflavin | 0,44 mg | 31 % |
Vitamin B12 | 1,84 µg | 74 % |
Vitamin D3 | 1,48 µg | 30 % |
Vitamin E | 4,45 mg | 37 % |
Selen | 24,1 µg | 44 % |
Hvordan adskiller Livskraft
æg sig fra almindelige æg?
Foderet til Livskraft æg er - på samme måde som foder til almindelige æg - sammensat af forskellige råvarer som f.eks. majs, raps, hvede, soja, grønmel, skaller, olie og tilsat vitaminer og mineraler. Kravene til en alsidig råvaresammensætning i blandingerne er ikke forskellige fra almindelige æg til Livskraft æg.
Foderet til Livskraft æg er - udover at være et fuldt afbalanceret foder til æglæggende høner - sammensat, så de anvendte kilder til D-vitamin, E-vitamin og selen er optimeret til de menneskelige behov også.
Det er altså en ændring af vitaminsammensætningen i foderet til hønerne, der giver et højere indhold af bestemte vitaminer i æggene. Råvareindholdet i fuldfoderet er ikke forskellig fra de øvrige foderblandinger til æglæggende høner.
Hvad gør D-vitamin, E-vitamin og selen for kroppen?
Mineraler og vitaminer er vigtige for, at kroppen fungerer og alle dens funktioner holdes i gang. Undersøgelser fra DTU (Biltoft-Jensen et al., 2016) viser, at langt de fleste danskere får dækket deres behov af vitaminer og mineraler gennem en varieret kost - med enkelte undtagelser såsom D-vitamin, som nogle grupper af mennesker har svært ved at optage nok af.
D-vitamin
- Vitamin D bidrager til en normal optagelse/udnyttelse af calcium og phosphor
- Vitamin D bidrager til et normalt calciumindhold i blodet
- Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler
- Vitamin D bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion
- Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale tænder
- Vitamin D bidrager til immunsystemets normale funktion
- Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprocessen
E-vitamin
- Vitamin E bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress
Selen
- Selen bidrager til at vedligeholde et normalt hår
- Selen bidrager til at vedligeholde normale negle
- Selen bidrager til immunsystemets normale funktion
- Selen bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion
- Selen bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress
- Selen bidrager til normal dannelse af sædceller
Optag mere D-vitamin
Den bedste kilde til D-vitamin er solen. I Danmark er solen i sommerhalvåret - fra maj til september - kraftig nok til at dække hele ens behov for D-vitamin. Det gør sig ikke gældende i vinterhalvåret fra oktober til april, hvor animalske fødevarer bliver en vigtig kilde til at få dækket behovet for D-vitamin.
De fødevarer, som har det højeste D-vitamin indhold, er fede fisk som sild, makrel, og laks. D-vitamin forekommer ligeledes i kød, mælk og æg.
Æg indeholder D-vitamin
I de mørke vintermåneder er man nødt til at dække sit behov for D-vitamin gennem animalske fødevarer – såsom æg, hvor æggeblommen indeholder D-vitamin. Det anbefales, at et voksent menneske skal indtage 10 mikrogram D-vitamin dagligt (Ernæringsfokus).
Langt de fleste mennesker får deres behov for D-vitamin dækket ved at spise en varieret kost (DTU, 2016).
Hvorfor er det problematisk ikke at få nok D-vitamin?
Det er problematisk ikke at få nok D-vitamin, da D-vitamin blandt andet bidrager til at vedligeholde en normal muskelfunktion, et normalt calciumindhold i blodet og immunsystemets normale funktion. Derudover spiller Vitamin D en rolle i celledelingsprocessen.
Kilder
Alt om kost: "D-vitamin".
https://altomkost.dk/fakta/naeringsindhold-i-maden/d-vitamin/ (sidst tilgået 13.10.2020).
Apoteket.dk: "Vitaminer og mineraler".
https://www.apoteket.dk/sundhed/kost/vitaminer-og-mineraler (sidst tilgået 13.10.2020).
Biltoft-Jensen, A. P., Hindborg, H., Christensen, T., Saxholt, E., Bredsdorff, L., Knudsen, V. K., & Ravn-Haren, G. (2016). De fleste får nok vitaminer og mineraler fra kosten alene. E-artikel fra DTU Fødevareinstitutet, 2016(2), 1-13.
Tilgå artiklen online eller download og læs.
Ernæringsfokus: "D-vitamin".
https://ernaeringsfokus.dk/ernaering/mikron%C3%A6ringsstoffer/vitaminer/d-vitamin (sidst tilgået 13.10.2020).
DTU FRIDA fooddata.dk: "Æg, høne, skrabehøns, rå"
https://frida.fooddata.dk/food/1664 (sidst tilgået 13.10.2020).
Kommissionens Forordning (EU) Nr. 432/2012.
Download og læs forordningen.