Hveder
Antal: 18 små hveder/12 store hveder
Hveder er en dejlig spise aftenen før Store Bededag, som folk i alle aldre elsker. Vores udgave har en sprød skorpe og en blød midte takket være, at de er lavet med kærnemælk. De smager aldeles fantastiske, når de lige er nybagte med et koldt lag smør... Mmh!
Skulle du have rester, kan hvederne fint ristes fredag morgen på brødristeren og bruges til morgenmad.
DU SKAL BRUGE
Antal: 18 hveder
3 tsk kardemomme
SÅDAN GØR DU
Smelt smørret langsomt i en gryde. Lad det afkøle.
Hæld kærnemælk op i en stor skål. Rør gæren ud i kærnemælken.
Tilsæt det afkølede smør og rør rundt. Tilsæt herefter æg og rør dem godt rundt. Tilsæt honning.
Tilføj herefter de tørre ingredienser: Salt og kardemomme og til sidst melet. Melet skal tilsættes lidt ad gangen under omrøring.
Rør dejen sammen - vi anbefaler med en håndmikser eller en røremaskine, da den kan være lidt "sej".
Lad dejen hæve et par timer. Hvis du har tiden, lad den koldhæve i otte timer i køleskabet.
Find en bradepande frem og læg bagepapir i. Begynd at forme dejen til de 18 hveder. Læg dem i bradepanden med lidt mellemrum - de skal nok hæve og 'vokse sammen'.
Når dette er gjort, lad dem efterhæve en halv til en hel time. Dette kan være under et viskestykke i stuen eller ved damphævning i ovnen.*
Når hvederne er færdige med at efterhæve, pensles de et pisket æg, så de får en smuk, glansfuld overflade.
Sæt hvederne i en kold ovn og bag dem i 25 minutter ved 180 ºC varmluft (eller 200 ºC ovnluft). Server med koldt smør.
Tip!
*Damphævning i ovn er et super tip, da det får bagværket til at blive meget luftigt. Kog lidt vand i elkedlen og hæld det over i to skåle, som du sætter i bunden af ovnen. Sæt hvederne i bradepanden ind i ovnen på en rist. Luk ovnlågen og lad ovnen være slukket. Efter cirka en halv time tager du dem ud.