Gammeldags fastelavnsboller

Antal: 30 stk.

Hvem sagde, at man skulle slå katten af tønden for at blive kattekonge- og dronning? Ikke os! Vi føler os allerede royale blot ved at spise disse skønne gammeldags fastelavnsboller.

Der er nemlig kun få ting, som hører sig mere til fastelavn end fastelavnsboller, og gammeldags fastelavnsboller som denne kan man da ikke få nok af. Vores udgave er en klassiker med vaniljecreme og hindbærmarmelade - mums.

Vi tør godt sige det: Disse fastelavnsboller er (katte)konger og dronninger værdige!

Opskriftbillede

DU SKAL BRUGE

Vaniljecreme
1 vaniljestang, kornene herfra
3,5 dl sødmælk
4 DAVA æggeblommer
100 g sukker
30 g majsstivelse
 

Hindbærmarmelade
1 spsk geleringspulver eller majsstivelse
2 spsk sukker
400 g hindbærmarmelade
 
Dej
250 g smør
0,5 l sødmælk
50 g gær
2 DAVA æg
80 g sukker
1 tsk salt
950 g mel
 
Pynt
Flormelis
Vand
Krymmel til pynt

SÅDAN GØR DU

Vaniljecreme
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud

Kom mælken i en tykbundet gryde sammen med vaniljekornene og den tomme vaniljestang. Kog mælken op.

Pisk æggeblommer og sukker sammen. Kom majsstivelse i æggesnapsen og rør forsigtigt rundt.
 
Hæld nu den kogende mælk i æggesnapsen under konstant piskning. Når det er rørt sammen, kom da massen tilbage i gryden og bring det i kog under konstant omrøring.
 
Kog cremen op under konstant omrøring til det begynder at tykne. Bemærk, at cremen begynder at koagulere ved omtrent 80 ºC.
 
Kom den kogte creme over i en skål. Dæk cremen til med husholdningsfilm - helt nede ved cremen, den må ikke danne kondens. Sæt vaniljecremen på køl og lad den afkøle helt inden videre brug.
 
Hindbærmarmelade
Bland sukker og geleringspulver/majsstivelse (hvis du har valgt majsstivelse, bland da med en smule vand før, at det kommes i marmeladen).
 
Kom marmeladen i en kasserolle sammen med sukker og stivelse. Kog det hele op under omrøring i et par minutter. 
 
Put marmeladen i en skål og lad det køle af i køleskabet.

Dej
Tag smørret ud af køleskabet, så det bliver blødt.

Lun mælken, så den bliver lillefingervarm. Smuldr gæren ud i mælken og rør rundt. Tilsæt herefter æg, sukker og salt og rør det ud.

Tilsæt halvdelen af melet og rør rundt.

Tilføj det bløde smør og ælt det grundigt ind i dejen.
 
Bland resten af melet i. Rør dejen godt sammen i ca. 10 minutter på enten røremaskine eller med en håndmikser, så den bliver smidig og elastisk. Dejen kan godt være lidt klistret - hellere lidt for klistret end for tør.
 
Lad dejen hæve i ca. 30 minutter.
 
Fyld og saml fastelavnsbollerne
Del dejen i to.
 
Rul dejen ud den ud til 3-4 millimeters tykkelse og skær den ud i 15 lige store kvadratiske stykker.
 
Rør vaniljecremen igennem før brug, så den bliver blød. Put en teskefuld marmelade og en skefuld vaniljecreme i midten af hver af de femten kvadrater.
 
Saml hjørnerne og træk midten af hver side op sammen med - sørg for, at samlingen bliver helt tæt. 
 
Vend fastelavnsbollen om, så samlingen kommer nedad.
 
Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt fastelavnsbollerne herpå. Lad fastelavnsbollerne efterhæve under et viskestykke i 30-45 minutter.
 
Gentag med den anden del af dejen.

Varm ovnen op til 240 °C, alm. ovnluft.
 
Pensl fastelavnsbollerne med mælk. Bag fastelavnsbollerne, en plade af gangen, i ca. 12-15 minutter. Køl dem af inden de pyntes.

Pynt
Lav en glasur af flormelis og vand. Pynt fastelavnsbollerne med glasur og krymmel.

Tip!
Fyldet i gammeldags fastelavnsboller kan selvføgelig varieres, ligesom man har lyst til, f.eks. er det også et klassisk valg at komme remonce i sammen med vaniljecremen.