Fransk marengs
Den franske marengs er den klassiske metode, og måske også den nemmeste marengs at lave. Den kræver kun, at man har æggehvider, sukker og en håndmixer, idet æggehvider og sukker blot skal piskes sammen.
Man kan lave fransk marengs på to måder:
Metode 1: Man kan starte med at piske æggehviderne næsten stive ved lav hastighed, inden man tilsætter sukkeret lidt af gangen og pisker massen helt stiv ved høj hastighed. Ved denne type fransk marengs bliver sukkeret ikke helt opløst, og marengsen bliver lidt knasende.
Metode 2: Man kan også tilsætte sukkeret til æggehviderne inden, at man begynder at piske ved medium hastighed, så bliver sukkeret mere opløst i æggehviderne, og der kommer ikke knas i marengsen.
Det er vigtigt ved begge fremgangsmåder, at man pisker marengsen længe og ordentligt, gerne 10-15 minutter.
Hvis man gerne vil lege med farven eller smagen i den franske marengs, kan man også det. Dog skal det ikke være flydende produkter, der tilføjes, som f.eks. frugtfarve, idet marengsen så ikke vil blive fast. Her anbefales det i stedet at bruge f.eks. pastafarve eller smagspulver.
For at marengsen ikke skal blive mørk udenpå og blød indeni, er det vigtigt at der bages på lav varme, omkring 100 grader, i lang tid – ca. 3 timer, men afhænger af ovn og størrelsen på dine kager. Husk ikke at åben ovnen undervejs i bagningen, da marengsen kan risikere at falde sammen ved temperaturudsving.
Fransk marengs egner sig godt til:
Fransk marengs fungerer ikke lige godt til alle typer af bagværk og desserter. Men fransk marengs er helt oplagt, hvis du vil lave kyskager eller en Pavlova bund, idet den franske marengs fungerer rigtig godt til at blive bagt.
Fransk marengs egner sig mindre godt til:
Fransk marengs er ikke en holdbar marengs, så derfor den ikke så god til f.eks. at lave flødeboller af.
Se videoen og bliv guidet gennem den franske marengs